خانواده

سیستم خانواده از مهم ترین سیستم های جامعه می باشد که بر اساس ازدواج دو جنس مخالف با یکدیگر تشکیل می شود و حفظ و تداوم آن از اهمیت ویژه ای بر خوردار است . همان طور که گفته شد خانواده به عنوان واحد اجتماعی می باشد و این خانواده کانون رشد و تکامل ، التیام و شفا دهندگی و تغییر و تحول آسیب ها و عوارض است که هم بستری برای شکوفایی و هم فرو پاشی در روابط اعضایش می باشد . اهمیت خانواده سالم در این جا است که با توجه به توانمندی هایشان در مورد مسائل مشترک تصمیم بگیرند. مشاور خانواده در مراکز مشاوره خانواده معمولا مشکلات افراد را در بطن محیط ، خصوصا در محیط خانواده مورد بررسی قرار می دهد و گاهی اوقات در مشاوره خانواده افراد به صورت گروهی تحت درمان قرار می گیرند زیرا که بهبود روابط بین فردی در خانواده بسیار با اهمیت است.

چه موقع باید از مشاوره خانواده استفاده کرد ؟

طبق نظر بهترین روانشناس خانواده ، برخی از مشکلات به قدری با خانواده پیوند می خورد که نیازمند درمان از طریق مشاوره خانواده و خانواده درمانی می باشد زیرا که ممکن است این مشکلات به خاطر ساختار خانواده ای که فرد در آن زندگی می کند و بزرگ شده است ، باشد . در مواردی وقوع اتفاقاتی که ممکن است تمام اعضای خانواده را تحت تاثیر قرار دهد مانند مرگ یکی از عزیزان نیز می تواند  مفید باشد .طبق نظر مشاور خانوادگی  به وجود آمدن تنش ها و بحث ها در هر خانواده ای طبیعی می باشد و به عبارتی هر فردی با اختلافات خانوادگی مواجه می شود . این اختلافات ممکن است بین زوجین یا ارتباط والدین و فرزندان باشد . وجود اختلافات خانوادگی نیازمند آشنایی با مهارت هایی برای از بین بردن تنش های موجود می باشد . مشاوره خانواده بسیار گسترده است و  این شیوه درمانی را می توان در شاخه های مختلف که مربوط به روانشناسی خانواده باشد استفاده کرد .

به طور کلی بر اساس تحقیقات انجام شده در زمینه مشاوره خانوادگی ، در هر خانواده ای ۳ مهارت اصلی دلگرمی دادن ، ارتباط و حل مسئله مهم می باشد و نقش مهمی را در حل مشکلات خانوادگی ایفا می کند . قاعدهی طلایی برای خانواده و به ویژه زوجین که دکتر مشاور خانواده به آن اشاره می کند این است که برای این که بفهمید چطور رابطه ای رو به خراب شدن است تمرکز به مرحله های اغازین رابطه است یعنی زمانی که طرفین یکدیگر را کشف می کنند و اوقات خوشی با یکدیگر می گذرانند و همچنین توجه به میزان دلگرمی دادن و تحسین کردن یکدیگر می باشد اما مسئولیت ها ، فشار ها ، دردسر ها و غم و غصه ها زیاد می شوند و کار و بچه ها و مشکلات مالی جای خوشی ها را می گیرد . به وجود آمدن دلسردی ، سرزنش و تمسخر و دور شدن جای آن را می گیرد . طبق نظر دکتر روانشناس خانواده زمامنی که افراد با یکدیگر تعهد می بندند باید رابطه خود را در اولویت قرار دهند . زیرا که اساس هر خانواده ای ارتباط بزرگتر ها می باشد . وقتی که بزرگ تر ها وارد نزاع و کشمکش می شوند تنش و اختلاف و بیگانگی هم بالا خواهد رفت و کودکان و نوجوانان متاثر خواهند شد . مهارت های دلگرمی دادن عبارت اند از پذیرش ، اعتماد ، تاکید بر نکات مثبت ، ترویج مسئولیت پذیری و … می باشد و اگر که می خواهید رابطه مثبت با اعضای خانواده خود داشته باشید و جو همکاری بر خانواده حاکم باشد ، باید در تمام امور به اعضای خانواده خود دلگرمی بدهید.